Κυριακή, 19 Ιουνίου 2011

ΚΑΡΤΕΛΕΣ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

 Ο Ήλιος είναι ο αστέρας που φωτίζει τη Γη και αποτελεί το κέντρο του πλανητικού συστήματος, όπου ανήκει κι αυτή. Το φως του ήλιου δημιουργεί την ημέρα και η απουσία του τη νύχτα.

Αν έσβηναν τα άστρα, απλώς δε θα τα βλέπαμε, ενώ αν έσβηνε ο ήλιος, αυτόματα θα σταματούσε κάθε κίνηση και ζωή πάνω στη Γη. Ή και μόνο να άλλαζε θέση ο ήλιος, ή πιο κοντά στη Γη ή πιο μακριά, η επίδραση θα ήταν σημαντική για τη ζωή πάνω στη Γη.

Με τις φωτεινές και θερμικές ακτίνες του, τα πράσινα μέρη των φυτών, με τον πολύπλοκο μηχανισμό της φωτοσύνθεσης διασπάνε το διοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας σε άνθρακα και σε οξυγόνο, κρατάνε τον άνθρακα και τρέφονται, ενώ το οξυγόνο επιστρέφει ελεύθερο στην ατμόσφαιρα. Χωρίς τις ηλιακές ακτίνες δε θα υπήρχαν δάση και βλάστηση, από όπου τρέφεται το ζωικό βασίλειο. Επίσης δε θα υπήρχε το κάρβουνο και το πετρέλαιο που δημιουργούνται από δέντρα που μένουν θαμμένα στο χώμα πάρα πολλά χρόνια. Η αδιάκοπη εξάτμιση των νερών των θαλασσών από τις ηλιακές ακτίνες τροφοδοτεί τις λίμνες και τα ποτάμια, που είναι πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας για τα εργοστάσια. Οι ακτίνες θερμαίνουν το μισό μέρος της Γης, ενώ το άλλο μισό ψύχεται και δημιουργούνται οι άνεμοι. Οι ηλιακές ακτίνες επιπλέον βοηθάνε στην ομαλή ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού και μας απαλλάσσουν από πολλές αρρώστιες, γιατί σκοτώνουν πολλά μικρόβια. 

 Για να απολαύσουμε τις καλοκαιρινές μας διακοπές χωρίς να γίνει ο ήλιος από φίλος μας...εχθρός μας...

...ακολουθούμε πιστά 4 χρυσούς κανόνες για 
σωστή συμπεριφορά κάτω από τον ήλιο!
1.  Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα! (Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο όταν καίει πολύ - από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα-καθώς τότε οι ακτίνες του είναι πιο επικίνδυνες).2.  Προστατεύουμε τα μωρά και τα μικρά παιδάκια από τον ήλιο! (Τα μωρά και τα παιδιά κάτω των 3 ετών, δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο. Πρέπει να παραμένουν στη σκιά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας).
3.  Χρησιμοποιούμε αντηλιακό και ανανενώνουμε τακτικά την εφαρμογή του! (Το προϊόν αντηλιακής προστασίας πρέπει να επιλέγεται προσεκτικά.Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είμαστε βέβαιοι ότι προστατευόμαστε. Πρέπει να επαναλαμβάνουμε τακτικά την εφαρμογή του - περίπου κάθε 2 ώρες - ώστε να διατηρείται η αντηλιακή προστασία, κυρίςω μετά το κολύμπι ή το σκούπισμα με πετσέτα).
4.  Φοράμε τα κατάλληλα ρούχα γιατί παρέχουν την καλύτερη προστασία από τις ακτίνες UV! (Μόνο το αντηλιακό δεν είναι αρκετό γαι να προστατευτούμε αποτελεσματικά από τον ήλιο, γιαυτό πρέπει να φοράμε επίσης το μπλουζάκι μας, ένα καπέλο και γυαλιά ηλίου).

Σας παραθέτω 5 καρτέλες (μεγέθους Α4 η καθεμία), τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην τάξη σας για να παρουσιάσετε με ευχάριστο και χιουμοριστικό τρόπο τα βασικότερα μέτρα προστασίας από τον ήλιο!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.