Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ 4 ΕΠΟΧΕΣ - ΤΗΣ ΛΗΔΑΣ ΚΡΟΝΤΗΡΑ

 Οι 4 Εποχές της Λήδας Κροντηρά
("Από μέρα σε μέρα", 365 παραμύθια και ιστορίες, Εκδόσεις Παπαδημητρίου)

Ο βασιλιάς ο Χρόνος είχε τέσσερις θυγατέρες που τις έστελνε συχνά κάτω στον κόσμο. Δεν ήταν όμως ευχαριστημένος μαζί τους. Όλο μάλωναν. Έτσι, ο βασιλιάς ο Χρόνος πήρε μια απόφαση. Τις φώναξε μια μέρα στο παλάτι και τους είπε: -Από εδώ και μπρος μια και δεν ήσαστε αγαπημένες θα σας χωρίσω. Θα πηγαίνετε στον κόσμο μια-μια χωριστά. 


-Εσύ, λέει της πιο μεγάλης, θα είσαι ο Χειμώνας. Θα είσαι στολισμένη με χιόνια, με κρύα, με βροχές, αλλά για να σ΄ αγαπούνε τα παιδιά, θα τους πηγαίνεις τα κόκκινα τα μήλα και τον Άγιο Βασίλη με τα δώρα του. 

Στη δεύτερη θυγατέρα του ο γέρο Χρόνος είπε: Εσύ θα είσαι η Άνοιξη. Θα έχεις λουλούδια στην αγκαλιά σου. Τα παιδιά θα σ΄ αγαπούν πολύ γιατί θα τους πηγαίνεις τα τραγανά κεράσια και τα κόκκινα αυγά. Στην Τρίτη θυγατέρα του με τα ολόχρυσα μαλλιά, είπε: 
-Εσύ θα πηγαίνεις στους ανθρώπους το φωτεινό και ζεστό ήλιο, θα είσαι το Καλοκαίρι και τα παιδιά θα σ΄ αγαπάνε γιατί θα παίζουνε στις εξοχές, στο βουνό και στη θάλασσα και θα τρώνε όλα τα ωραία φρούτα που τους αρέσουν.
Τέλος φώναξε και τη μικρότερη θυγατέρα, που ήταν και η πιο άτακτη και της είπε: 
 - Εσύ, που είσαι η πιο άτακτη από όλες, θα πηγαίνεις στον κόσμο πότε τον ήλιο και πότε τη βροχή. Θα είσαι το Φθινόπωρο. Με σένα θα ανοίγουν τα σχολεία κα τα παιδιά θα ξαναβρίσκουν τους παλιούς τους φίλους, γι΄ αυτό και θα σαι η καλύτερή τους φιλενάδα.  
 Αυτά είπε ο βασιλιάς ο Χρόνος. Και από τότε, οι τέσσερις αδελφές κατεβαίνουν στον κόσμο χωριστά, έπαψαν να μαλώνουν και ζούνε πάντα ευτυχισμένες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.