Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011

"Οι φίλοι του δάσους πηγαίνουν σχολείο!" - διασκευή ξενόγλωσσης ιστορίας με θέμα τη σωστή και λανθασμένη μεταχείριση των βιβλίων της τάξης

Οργανώνοντας τη δανειστική βιβλιοθήκη της τάξης μας, καλούμαστε να συζητήσουμε με τα παιδιά και το θέμα της σωστής μεταχείρισης των βιβλίων. Πώς πρέπει να τα φροντίζουμε, τί επιτρέπεται και τί όχι στη διάρκεια ανάγνωσης ενός βιβλίου; 

Στην ξενόγλωσση ιστοσελίδα http://www.kindergartenkindergarten.com/reading-workshop/ εντόπισα μια εικονογραφημένη ιστορία με τίτλο "Forest friends go to school" (a very sad story with a happy ending!) ,που έχει ως σκοπό να παρουσιάσει στα παιδιά το θέμα των σωστών και λανθασμένων τρόπων μεταχείρισης των βιβλίων. Πρόκειται για μια πολύ ξεχωριστή και πρωτότυπη ιστορία, όπου η συγγραφέας της έκανε κάποιες “παρεμβάσεις”, ώστε να έχει την εικόνα ενός μη σωστά μεταχειρισμένου από τον αναγνώστη του , βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα, ζωγράφισε σε μια σελίδα με μαρκαδόρο και κηρομπογιές, σε μια άλλη πρόσθεσε αυτοκόλλητα, έσκισε μια άλλη σελίδα και λέρωσε τεχνητά το βιβλίο. Πώς αντιδρούν τα παιδιά στη θέα ενός τέτοιου βιβλίου; Ποια συναισθήματα τους δημιουργούνται; Στο τέλος, τα παιδιά καλούνται να προτείνουν τρόπους σωστής μεταχείρισης των βιβλίων! 

Βασισμένη στην παραπάνω ιστορία, πραγματοποίησα μια μικρή διασκευή-μετάφρασή της
Τα εικονογραφημένα μέρη της παρέμειναν τα ίδια...


(γύρω από τον βάτραχο θα έχουμε δημιουργήσει σχέδια με μαρκαδόρους και κηρομπογιές, όπως κάνουν τα μικρά παιδιά όταν δεν φροντίζουν τα βιβλία)
 

(στην κενή περιοχή γύρω από το σαλιγκάρι θα έχουμε ζωγραφίσει με μολύβι 
π.χ. ανθρωπάκια, σπιτάκια, λουλούδια)


(Για να δημιουργήσουμε τον λεκέ από πορτοκαλάδα,  η συγγραφέας της ιστορίας προτείνει να χρησιμοποιήσουμε πορτοκαλί νερομπογιά ενώ για τους λεκέδες από σοκολάτα τέμπερα καφέ χρώματος)


(Για να δημιουργήσουμε τους λεκέδες από λάσπη, 
χρησιμοποιούμε τέμπερα καφέ χρώματος)

(Θα έχουμε τοποθετήσει τυχαία διάφορα αυτοκόλλητα, και φυσικά 
ένα αυτοκόλλητο στο κεφάλι της κάμπιας)


(Θα έχουμε σκίσει τη σελίδα με τρόπο που να μην επηρεάσει το κείμενο)14 σχόλια:

 1. φανταστικο, πολυ ωραιο για την οργανωση της δανειστικης βιβλιοθηκης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Χαίρομαι που μέσω της Google βρήκα τυχαία το μπλογκ σου!
  Φαίνεται πολύ οργανωμένο ...και ξεχειλίζει αγάπη για το παιδί!
  Να είσαι καλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ..Kαι η ιδέα σου για το πως να μαθουν τα παιδιά να αγαπούν και να προσέχουν τα βιβλία είναι φανταστική!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σ΄ευχαριστώ πολύ Καρπαθάκι! Σχετικά με την παραπάνω ιδέα, να υπενθυμίσω πως ανήκει στην συγγραφέα της ξενόγλωσσης ιστορίας... εγώ απλά προσπάθησα να δημιουργήσω μια μικρή διασκευή της!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μαρία γεια σου!! Το βιβλιαράκι σου για τη δανειστική βιβλιοθήκη είναι πάρα πολύ όμορφο!! Σε παρακαλώ μπορείς να μας πεις ποια γραμματοσειρά χρησιμοποίησες?? Σε ευχαριστούμε πολύ!!! :)))))))))))) Χριστίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γειά σου Χριστίνα! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε η ανάρτησή μου! Η γραμματοσειρά που χρησιμοποίησα είναι η Pf Reminder Pro!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ξέχασα να επισημάνω προηγουμένως πως η γραμματοσειρά που χρησιμοποίησα στο εξώφυλλο είναι η Pf Plasmatic, ενώ στο υπόλοιπο κείμενο είναι η Pf Reminder Pro!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μαρία σε ευχαριστώ πάρα πολύ :))))))))))))))) Χριστίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. σε ευχαριστω για ολαααααααα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Πολύ όμορφο το blog σου! Φαίνεται να έχει φτιαχτεί με πολύ αγάπη για το παιδί!
  Το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι ότι θα ήταν καλό θα υπάρχει μια ενότητα και για την παιδική διατροφή μιας και θεωρώ πολύ σημαντική την σωστή διατροφική εκπαίδευση σε αυτήν την ηλικία!
  Έτσι μίας και είμαστε στην ενότητα της βιβλιοθήκης έχω να σας προτείνω ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο-εργαλείο που κάνει πιο εύκολη την διαδικασία της εκπαίδευσης ενός παιδιού όσον αφορά τη διατροφή και ενθαρρύνει τα παιδιά να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά με ευχάριστο τρόπο μέσα από την ζωγραφική!
  Λέγετε " Οι Διατροφοπαιχνιδιάριδες" από τις εκδόσεις του medNutrition.
  Παραθέτω το link για όποιους γονείς ενδιαφέρονται!
  https://www.mednutrition.gr/eshop/diatrofopaihnidiarides

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.