Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Ας "ψαρέψουμε"...γράμματα!

Σας παρουσιάζω δυο παιχνιδο-δραστηριότητες σχετικές με το αλφάβητο!

 1η πρόταση - Ας "ψαρέψουμε"...γράμματα!

Το παιχνίδι αποτελείται από 24 ψαράκια, όπου το καθένα πάνω του έχει από ένα γράμμα του αλφάβητου. Εκτυπώνετε και πλαστικοποιείτε τις καρτέλες και κόβετε τα ψαράκια στο περίγραμμά τους, όχι με το τετράγωνο πλαίσιο που φαίνεται στην εικόνα. Σε κάθε ψαράκι, στην περιοχή όπου είναι σχεδιασμένο το στόμα του, τοποθετείτε από έναν μεταλλικό συνδετήρα. 
Επιπλέον θα χρειαστείτε ένα αυτοσχέδιο καλάμι για να μπορείτε να "ψαρεύετε" τα γράμματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια σταθερή βέργα, όπου στην μία της άκρη θα στερεώστε σκοινάκι μήκους της δικής σας επιλογής και στην άλλη άκρη του σκοινιού θα στερεώσετε έναν μικρό μαγνήτη. Το καλάμι σας είναι πλέον έτοιμο, καθώς εάν το πλησιάσετε στον στερεωμένο συνδετήρα στο στόμα του ψαριού, ο μαγνήτης θα έλξει τον μεταλλικό συνδετήρα και το ψάρι σας θα χει πιαστεί! Απλώνετε τα ψααράκια με τους συνδετήρες τους στο δάπεδο της τάξης σας. Μπορείτε να οριοθετήσετε την περιοχή - βυθό με κάποιο ύφασμα μπλε και πάνω σε αυτό να αραδιάσετε τυχαία τα ψαράκια με την καλή όψη προς τα επάνω. Και το παιχνίδι αρχίζει! Ζητείστε από κάθε παιδί με τη σειρά, π.χ. ψάρεψε το γράμμα άλφα, ή την φωνούλα "αααα", έπειτα ζητείστε να σκεφτούν λεξούλες που αρχίζουν από το γράμμα που έχετε επιλέξει, βρείτε λέξεις σχετικές με το καλοκαίρι. Ζητείστε από κάποιο παιδί να πει μια λέξη σχετική με το καλοκαίρι και κάποιο άλλο να ψαρέψει το γράμμα από το οποίο αρχίζει η αντίστοιχη λέξη. Μπορέιτε να επεκτείνετε με πάρα πολλούς τρόπους! 

*****************

 2η πρόταση - Στη γυάλα τα ψαράκια...με ζεύγη γραμματάκια!

Για το συγκεκριμένο παιχνίδι θα χρειαστείτε 24 γυάλες...
(εκτυπώστε την ακόλουθη καρτέλα 8 φορές, πλαστικοποιήστε και κόψτε σύμφωνα με το περίγραμμα κάθε γυάλας)

...και τα ψαράκια με τα γράμματα του αλφαβήτου, κεφαλαία και μικρά...
(εκτυπώστε τις καρτέλες, πλαστικοποιήστε και κοψτε σύμφωνα με το περίγραμμα κάθε ψαριού)


Ζητείστε από τα παιδιά να βρουν τα ζεύγη των γραμμάτων (κεφαλαία - μικρά) και να βάλουν κάθε ζεύγος σε μια γυάλα! Το αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι...6 σχόλια:

  1. Υλικό ανεκτίμητο!! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ καλο!!!!!!!!! το είχαμε φτιάξει πέρυσι και τα παιδιά καθημερινά έφερναν απο το σπίτι τους λεξούλες να... ταΐσουν τα ψαράκια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.